Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mutass be egy bibliai személyiséget!

302
Írj kb.1 oldal terjedelmű fogamazást: történet, értelmezés,jellemzés,tanulsá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Mária Magdolna
Legismertebb női szereplő Szűz Mária és Mária Magdolna, aki Jézus leghűségesebb női követője volt. Sokan úgy vélekednek, hogy egy megmentett prostituált, amíg mások szerint Jézus felesége volt.
Legutóbb a Time magazin írt Mária Magdolnáról. A cikk írója szerint sokan őt tekintik a keresztény egyházban a női szolgálat követendő példájának, kilétének tisztázása ezért nagyon fontos.
Nagy Szent Gergely 591. –ben prédikációját elmondva lavinát indít el. Prédikációjában Mária Magdolnát azonosította azzal a névtelen bűnös nővel, aki Lukács elbeszélése szerint egyik alkalommal megkente Jézus lábát kenettel. Kimondott gondolataival azt is sugallta, hogy Mária Magdolna prostituált volt, akit Jézus mentett meg.
Jézus lábát két különböző esetben kenték meg olajjal, ami összekuszálja Mária Magdolna és a kétes hírű nő történetét. További bonyodalom forrása az is, hogy Jézus lábát megkenő betániai Máriát ezután azonosították Mária Magdolnával. Jézus megkenését a Biblia szerint mégsem ők, hanem egy közismert betániai család egyik nőtagja végezte, akinek szintén Betániában lakó testvéreit több ízben név szerint is említi a Szentírás.
Da Vinci kódban,- ami Dan Brown amerikai író bestsellere- az író, története egyik szálat Mária Magdolnával kapcsolatos új értelmezésű szemléletére építette. Mária Magdolna a történetben nem csak Jézus bizalmasa, hanem a felesége is volt. Ezzel az állításával abban az időben megélt tradicionális zsidó házasságra utalt. Újkori megfogalmazásban Nikosz Kazantzakisz Az utolsó kísértés című regényében, amit a pápa betiltott, de azért ebből készült Martin Scorsese filmben a Krisztus utolsó megkísértése címmel, amiben mégis találkozhatunk a feltételezett Jézus és Mária házassági történetével, amit sok néző szívesen újragondol az íróval és a filmkészítővel.
Karen King Mária Magdolna Evangéliuma című könyve is amellett érvel, hogy a helyreállított prostituált képét egyfajta férfisovinizmusból fakadó féltékenységből ragasztottak Mária Magdolnára, hogy elfedjék, milyen buzgó segítője is volt ő Jézusnak, hiszen attól is tartottak, hogy személyes példája esetleg az egyházon belül a nők felemelkedéséhez és a női kiváltságok elterjedéséhez adna alapot.
Mária Magdolna kusza háttér történetén keresztül nehéz hitelesen megismernünk Jézus egyik hűséges tanítványát, hiszen inkább a nőre összpontosítanak a történetek. Mária Magdolna az elbeszélések ellenére pozitív bibliai szereplő. Példáján próbálják megtanulni a keresztény női magatartást, hogy hogyan éljenek a hitben boldog és kiteljesedett életet.
Módosítva: 6 éve
1