Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

HÁROMSZÖG

Főoldal » Középiskola » Matematika
598
Egy háromszög belső szögeinek aránya 2: 3: 4, legrövidebb oldalának hossza 2 cm. Számítsa
ki a háromszög leghosszabb oldalát! Válaszát két tizedesjegyre kerekítve adja meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel egy háromszög belső szögeinek összege 180°, a szögek arányának felhasználásával fel tudod írni a 2x+3x+4x=180 egyenletet, amiből x=20, tehát az egyik szöged 40°, a másik 60°, a harmadik pedig 80°. Egy általános háromszögben a legrövidebb oldallal szemben a legkisebb szög áll, a leghosszabb oldallal szemben pedig a legnagyobb. Tehát a 40°-os szöggel szemben lesz a 2 cm-es oldal, és a 80°-os szöggel szemben a keresett oldal. Így már fel tudod írni a szinusztételt: 2/sin40=x/sin80, amiből x=3,06. Tehát a keresett oldal 3,06 cm hosszú.
0