Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Könnyű fizika kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1473
1. Ez igaz vagy hamis?: Domború gömbtükörrel előállitható valódi kép.

2.

Egy gyűjtőlencse 2,8 dioptriás.

a. Hova kell helyezni a tárgyat, hogy a nagyítás egységnyi legyen?

b. Adjuk meg azt a tárgytávolságot, amelyben álló tárgyról a lencse kétszer akkora valódi képet alkot, mint a tárgy.

c. Ismételjük meg a számitást kétszer akkora virtuális képre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
lencse, diptria, nagyítás
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1)
Összeszedtem neked az összes ábrát, ezeket tanuld meg.
Ahol a fénysugarak nem találkoznak, csak a szaggatott ellenkező irányú meghosszabbításaik, azoknal lesz látszólagos a kép. Ahol találkoznak, az valódi kép, az felfogható egy ernyőn.

Síktükör: http://cms.sulinet.hu/get/d/4c390e99-440f-443c-ab1a-7c761fb42554/1/9/b/Normal/feny18.jpg
Domború tükör: http://cms.sulinet.hu/get/d/060844b8-c09f-4ac9-b5cc-0123194639b3/1/7/b/Normal/feny24.jpg
Homorú tükör:
2f-en kívül van a tárgy: http://cms.sulinet.hu/get/d/3eb4686b-8232-4759-9f88-0afe8ad35803/1/7/b/Normal/feny29.jpg
f és 2f között: http://cms.sulinet.hu/get/d/48b0072d-4d66-4940-80d3-feda62ff3eb0/1/8/b/Normal/feny30.jpg
f-en belül: http://cms.sulinet.hu/get/d/2e2438a2-43fe-4c27-bc62-89b5104b589b/1/7/b/Normal/feny31.jpg
Szórólencse: http://cms.sulinet.hu/get/d/0b30e1dd-b969-45be-aa0d-f7267ba412da/1/7/b/Normal/feny47.jpg
Gyüjtőlencse, három pozíció: http://cms.sulinet.hu/get/d/41d64ea9-8722-4489-bb52-4ac6fdf38067/1/6/b/Normal/feny51.jpg

2)
f = 1/2,8 = ... m
Aztán vagy a gyüjtőlencsés képekről leolvasod, vagy ez a képlet kell:
1/f = 1/t + 1/k
(látszólagos képnél, ami a valódi képhez képest a túlsó oldalon van, negatív lesz a k.)

Ha nem elég az előző 4 sor, akkor részletesebben az a)b)c)

Az ugye tiszta, hogy t és k a tárgy illetve kep távolság, a nagybetűs T és K pedig a tárgy illetve kép nagyság.

a)
D = 1/f
f = 1/D = 1/2,8 = ... m
Ezek utan vagy tudod fejből (az ábráról), hogy akkor lesz 1 a nagyítás, ha a kétszeres fókuszba teszet a tárgyad, vagy ha nem tudod, kiszámolod:
1/f = 1/t + 1/k
mivel 1-szeres a nagyítás, ezért T=K, ami azt is jelenti, hogy t=k
1/f = 1/t + 1/t
1/f = 2/t
f = t/2
t = 2f

b)
-- kétszer akkora valódi kép:
K = 2·T
Ez azt is jelenti, hogy k = 2·t, hisz ezek a háromszög magassága meg alapja, hasonlóak.
És már csak a képletbe kell berakni:
1/f = 1/t + 1/(2t)
stb.

c)
Virtualis kép esetén k negatív, mert a túlsó oldalon keletkezik a kép. Tehát majdnem az, mint előbb, csak k = -2t
1/f = 1/t - 1/(2t)
stb.
Módosítva: 9 éve
0