Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Irodalom - Kölcsey Ferenc - Szövegkiegészítés

374
Dolgozat feladatiban van ez az alábbi szöveg, amit ki kellene egészítenem. Tudtok segíteni? (A kettesért )

"Kölcsey költészetére több stílus, irányzat hatott. Lírájának alapja a (1)..... az antik (2)..... és római költészet. Sokszor merít az ókor forrásaiból, költészetében mindvégig alkalmazza az (3)..... formákat, képi eszközöket - ez a vonás (4)..... jellegű. A felvilágosodás másik nagy irányzatának, a (5)..... a hatásai is fölfedezhetőek, különösen korai költészetében, de költővé válásának folyamatában a legnagyobb hatással (6)..... volt rá. Kölcsey költészete és egész életműve határpont a magyar irodalomban. Míg az 1820-as évekig elsősorban (7)..... stílushatásai jellemzik műveit, addig az 1820-as évek közepétől egyre erőteljesebb (8)..... hatás fedezhető föl. Témaválasztásban kezdettől fogva megfigyelhető a (9)..... és a közéletiség kettőssége. Verseinek témája vagy az egyén belső világa, az intim szféra, vagy a közélet világa, a múlt, a (10).... .

A pontozott részeket kellene kiegészítenem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, irodalom, Kölcsey, segítség, fontos, szöveg, Kiegészítés
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
Ez a részlet "Kulin Ferenc: Közelítések a reformkorból" című könyvéből van.
0

Kölcsey költészetére több stílus, irányzat hatott. Lírájának alapja a klasszikus iskolázottság, az antik görög és római költészet. Sokszor merít az ókor forrásaiból, költészetében mindvégig alkalmazza az antik formákat, képi eszközöket – ez a vonás klasszicista jellegű. A felvilágosodás másik nagy irányzatának, a szentimentalizmusnak a hatásai is fölfedezhetőek, különösen korai költészetében. Mindkét stílus követésében megtaláljuk magyar és világirodalmi előképeit, mintáit (Goethe, Schiller, Csokonai, Virág Benedek), de költővé válásának folyamatában a legnagyobb hatással Kazinczy volt rá.

Kölcsey költészete és egész életműve határpont a magyar irodalomban. Míg az 1820-as évekig elsősorban a felvilágosodás stílushatásai jellemzik műveit, addig az 1820-as évek közepétől költészetében egyre erőteljesebb romantikus hatás fedezhető föl. Érett költészete azonban valódi romantikus líra. Témaválasztásában kezdettől fogva megfigyelhető a személyesség és a közéletiség kettőssége. Verseinek témája vagy az egyén belső világa, az intim szféra, vagy a közélet világa, a múlt, a történelem.

Kulin Ferenc: Közelítések a reformkorhoz, Bp., 1986.
0