Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez a pár feladat nem megy, valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
5.Hány %-kal (hogyan) változik egy téglatest térfogata, ha egyik élhosszát 10%-kal, egy másikat 20%-kal
növeljük, a harmadikat pedig 15%-kal csökkentjük?

4.Egy téglatest élhosszainak aránya: 2:3:7. Térfogata 72 576 térfogategység. Mekkora a felszíne?

Egy egyenes henger sugara is, magassága is egész szám, felszíne 60П, térfogata 63П. Határozzuk meg
sugarának, magasságának lehetséges értékét!

köszönöm előre is
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, térfogat, felszín, térfogatszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
5)
Legyenek az eredeti téglatest oldalai a,b, és c.
Térfogata: a*b*c
Ekkor a változtatás utáni téglatest oldalai:
1.1*a , 1.2*b, 0.85*c (az a oldal eredetileg önmaga 100%-a volt, növelés után 110%-a lett. 110*a/100=1.1*a. Ugyanígy a többivel.)
Térfogata:
1.1*a *1.2*b*0.85*c=1,122*a*b*c
0

4)
Nevezzük el az oldalak arányának "alapegységét" x-nek.
Legyenek az oldalak a,b, és c.
Ekkor a=2x
b=3x
c=7x
A térfogat: 2x*3x*7x=72576 Te (e3 e=egység)
Innentől szerintem már neked is menni fog, ha nem akkor szívesen segítek még, de gondolkodj rajta.
Ha összezavar a térfogategység, akkor képzelj a helyére köbmétert.

0

A hengeres:
A felszín 2*r*П*m=60*П;
A térfogat r2*П*m=63*П;
Ez egy kétismeretlenes, kétegyenletes egyenletrendszer, amit már meg tudsz oldani. (Ha leosztod П-vel mind a kettőt, hirtelen sokkal kedvesebb lesz.)
0