Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

19-ből 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
731
Egy zsákban van 5piros, 6sárga, és 8kék golyó. Mennyi annak a valószínűsége, hogy kettőt kihúzva az egyik kék lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egyszerűbb azt kiszámolni, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy nem kék;

összes eset: 19*18=342
"rossz" eset: nincs kék, tehát 11*10=110
kedvező eset: a rosszakat kivonjuk az összesből, így 342-110=232.

Innen a valószínűség: 232/342.
Módosítva: 9 éve
0

Van összesen 19 golyó, 8 kék és 11 nem kék.

Ha úgy kell érteni, hogy pontosan egy lesz kék:
Kétféleképpen lehet:
- Elsőre kék jön, aztán valami más: 8/19 · 11/18 (a második golyó már csak 18-ból valamelyik)
- Elsőre valami más jön, aztán kék: 11/19 · 8/18 (a második golyó már csak 18-ból valamelyik)
Ezek összege a megoldás.

Ha úgy kell érteni, hogy legalább egy kék lesz:
A fordítottja az, hogy egy kék sem lesz. Ennek valószínűsége:
11/19 · 10/18
Az eredetié pedig:
1 - 11/19 · 10/18
0