Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA Munkafüzet hf

Főoldal » Általános iskola » Kémia
637
2,8gramm vasport klórral egyesítünk. Mi keletkezik? Mennyi a tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia az iparban, összefoglalás.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2,8g vasunk van a feladat szerint, aminek moláris tömege 56g/mol(periódusos rendszerből kinézed). Ha a tömegét elosztod a moláris tömegével, akkor azt kapod, hogy 2,8g/56g/mol=0,05mol anyagmennyiségű vasunk van. Az alap reakcióegyenlet így néz ki: 2Fe + 3Cl2 = 2FeCl3 Az látszik az egyenletből, hogy vas(II)-klorid keletkezik. Mivel minden kémiai reakcióban résztvev vegyület anyagmennyisége egyenesen arányos, így az összetartozó értékpárok hányadosa állandó. Ezt tudva meg bírjuk mondani, hogy 0,05mol vassal 0,05mol vas(II)-klorid keletkezik(0,05×2=0,1 0,1/2=0,05). A vas(II)-klorid moláris tömege 127g/mol, ha ezt megszorzod az anyagmennyiségével megkapod, higy 0,05mol*127g/mol=6,35g tömegű vas(II)-klorid keletkezik.
0