Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1088
Oldja meg az egyenletet valós számok halmazán !
a) 4cos²x+17sinx=8

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1 = cos2x + sin2x
Ez alapján cos2x = 1 - sin2x

4 cos2x + 17 sinx = 8
4 - 4sin2x + 17 sinx = 8
- 4sin2x + 17 sinx -4 = 0

Ez egy másodfokú egyenlet, két megoldása sinx1 = 4, sinx2 = 1/4

sinx függvény értéke -1 és 1 között van, ezért a 4 az nem megoldás.

sinx = 1/4 értelmezési tartományon belül van, már csak vissza kell keresned a számológépben :)
0