Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1286
egy színházi földszint nézőterének első sora 22 székből áll. Minen sorban az előtte lévőnél 2 székkel több talalható. A földszint nézőterén összesen 1530 szék van. Hány széksort számolhatunk a földszinten?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a1=22
a2=a1+d
a3=a2+d
d=2
..
an=1530

Sn=((a1+an)*n)/2
1530=(22+an)*n/2
egyenletet elvégezzük:
an=45

45 sor van
1

Sn=(a1+an)n/2
an=a1+(n-1)d
behelyettesíted az an-et a legfelső képletbe és kijön:
2n2+42n-3060=0
innen kiszámítható:
n=(-42+162)/4=30
0