Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Általános iskola » Fizika
658
A hálózati konnektorhoz csatlakoztatható akkumulátor töltő készüléken ez olvasható:
INPUT: 230 V 50/60 Hz 5 W
OITPUT: 2 x 2,8 V 190 mA 0,53 W

Érintsd meg a mobiltöltődet miközben tölti a telefonodat? Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a jelenséget!

Egy veszteségmentes transzformátor primer tekercse 1200, szekunder tekercse 300 menetű. A primer kör feszültsége 200 V, áramerőssége 0,5 A. Mekkora a szekunder feszültsége és a szekunder áramerősség? Mekkora a transzformátoron átvitt teljesítmény?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, fizika, házi, Házi feladat, Elektromágneses indukció
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Érintsd meg a mobiltöltődet, miközben tölti a telefonodat? Mit tapasztalsz? Magyarázd meg a jelenséget!

Azt tapasztalom, hogy a mobiltöltő felmelegszik, miközben tölti a telefont. A fali töltő az okostelefonok általános energiaforrása. A töltő áramot vesz fel a fali aljzatból (230 Voltot), és olyan feszültséggé alakítja, amelyet a mobiltelefon biztonságosan használhat (ez kb. 5 Volt). Az átalakítási folyamat azonban nem 100%-ban hatékony, és mindig marad valamennyi energia konverzió nélkül. Ez az energia pedig hővé válik.

Egy veszteségmentes transzformátor primer tekercse 1200, szekunder tekercse 300 menetű. A primer kör feszültsége 200 V, áramerőssége 0,5 A. Mekkora a szekunder feszültsége és a szekunder áramerősség? Mekkora a transzformátoron átvitt teljesítmény?

Np= 1200
Nsz= 300
Up= 200 V
Ip= 0,5 A
Usz= ?= 50 V
Isz= ?= 2 A
P= ?= 100 W

Np : Nsz= Up : Usz
Usz= Up : (Np : Nsz)= 200 V : (1200 : 300)= 200 V : 4= 50 V

Up x Ip= Usz x Isz
200 V x 0,5 A= 50 V x Isz
Isz= 2 A

Pp= Up x Ip= 200 V x 0,5 A= 100 W
Pp= Psz
Psz= 100 W
1