Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Foradalom az iparban

975
Miért szükséges a közlekedés és a kereskedelem fejlődéséhez e gyors és megbízható távközlés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Az információval való ellátottság, tehát a külső forrásból beszerzett tudás a történelem során mindig is nagy jelentőséggel bírt, bizonyos értelemben hatalmat jelentett. A régebbi korokban a hatalmon lévő emberek óriási apparátust tartottak fenn az információk beszerzésére.
A táv- és hírközlés szervezett megvalósítása az ókori nagy birodalmak kialakulásával függ össze. A nagy kiterjedésű országok védelmi képességének fokozása, a különböző veszélyek (pl. támadások stb.) időben való hírüladása már igen korán szükségessé tették a hírközlés megszervezését. A római Augustus császár által létesített állami „cursus publicus”, amely személyeket, küldeményeket továbbító szervezet volt, 200, sőt jó terepen 300 km-t is megtett naponta. Rómából Savariába (Szombathely) 6 nap alatt tették meg az utat. A feudalizmus korában a szervezett hír- és küldeménytovábbítás főképpen az erős központi hatalommal rendelkező országokban fejlődött tovább. Ennek egyik előfeltétele az évszakoktól függetlenül jól járható úthálózat, másrészt a postai szervezet kialakítása volt.Az újkorban elsőként Franciaországban létesítettek postaállomásokat, amelyek később egész Európában elterjedtek.
Az információ ma is elengedhetetlen a mai értelemben vett hatalom megtartásához, azonban az előbbiekben elmondottakkal összehasonlítva teljesen más a társadalom viszonya az információhoz való hozzáférés és felhasználás terén. Az információ megszerzése, feldolgozása segítségével új érték előállítása oly mértékben a mindennapjainkhoz tartozik, hogy az elkövetkező korszakot információs társadalomnak hívjuk. Itt az információ feldolgozása és továbbítása válik a gazdasági és társadalmi fejlődés alapjává. Ennek első fázisa az a hálózathoz csatlakozó társadalom, network society, amely már erősen a jelenhez tartozik.
Az információs társadalom természetes módon együtt fog élni az új, távmunka segítségével elvégezhető feladatokkal, tagjai számára az elektronikus ügyintézés már természetes lesz, a tőzsdei tranzakciókért sem kell majd a bróker irodájába rohanni, hiszen mindez elintézhető számítógépről vagy a mobil személyi intézőről.
A közlekedés pedig a társadalmi újratermelési folyamat szerves része, a termelés–elosztás–fogyasztás láncolat összekapcsoló eleme. A közlekedés terméke a helyváltoztatás. A termék nem ölt tárgyi formát. A közlekedés egyik fontos sajátossága, hogy mintegy befejezi a termelési folyamatot, mert a terméket eljuttatja arra a helyre, ahol azt felhasználják. Mindehhez elengedhetetlen a pontos információk megszerzése, a kereskedelmi útvonalak és az áru mozgatás megtervezése, a logisztikai rendszerek precíz kivitelezése - az információk pedig csakis fejlett távközlési módokon jutnak el a címzettekhez. Ez dióhéjban a távközlés jelentősége a kereskedelem és a közlekedés tandemében.



Módosítva: 7 éve
0