Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék matekból!

Főoldal » Középiskola » Matematika
595
Sziasztok! Kérlek aki tud segítsen, napok óta töröm a fejem ezen a feladaton, de minden megoldásom hibás volt. Előre is köszönöm a segítséget! :)

Egy biológiai kutatóintézetben év elején a kísérleti patkányok populációjának 24%-a nőstény volt. Fél évvel később 72 nőstény és 108 hím patkánnyal gyarapodott a populáció, így ekkora a hím patkányok a populáció 70%-át alkották. (eközben egyetlen patkány sem pusztult el). Hány nőstény és hány hím tagja volt az év elején a populációnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

év elején legyen x a populáció, ennek 24 százaléka nőstény, tehát 0.24x darab és 0.76x hím

fél évvel később:
a populáció, ami volt, tehát 0.24x+0.76x, hozzájön még 108 és 72 darab patkány, tehát=x+180, ebből hím:0.76x+108, azt tudjuk, hogy a hímek 70%-át teszik ki a populációnak: tehát ezt az egyenletet lehet felírni:

`(0.76x+108)/(x+180)=0.7`

ebből x-re 300-at kapsz. Én az elején x-szel a kezdeti populációt jelöltem, tehát 300-an voltak kezdetben, amiből 0.24*300=72 darab nőstény és 228 hím volt.

Kérdésed van, nyugodtan írj!
0