Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
Egy egyenlőszárú háromszög területét jelöljük T - vel és alapjának hosszát a - val. Számitsa ki a háromszög kerületét.
a =16 m, T = 120 m
Segitséget szeretnék kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Háromszög területképlete:
T=a*ma/2, tehát 120=16*ma/2, ebből kiszámítjuk, hogy a magasságvonal 15.
Magasságvonallal kettészeltük a háromszöget, felírhatjuk a pitagorasz tételt a jobb oldalra, tehát:
x= 225+64 
ebből adódik, hogy, tehát a háromszög jobb oldala 17m hosszú, és mivel egyenlő szárú, ezért a másik odala is.
Ebből már kiszámolható, (K=a+b+c), hogy a háromszög kerülete 50m.
0