Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

460
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1. A testeknek azt az energiáját, amely melegítéssel, illetve hűtéssel megváltoztatható, belső energiának nevezzük. A belső energia jele: E .
2. Pl. fűtéshez, hűtéshez, világításhoz, közlekedéshez, távközléshez, eszközök előállításához...
3. Elektromos energia, kémiai energia, éghető energiahordozók elégetéséből származó energia (tüzelőanyagok)
4. A szenet, a benzint és más olyan anyagokat, amelyekből már kis mennyiségnek is sok energiája van, energiahordozóknak hívjuk.
5. A szén égetésével vizet forralnak majd a keletkező gőzt a generátor turbinájára vezetik. A turbinák mágneseket forgatnak, amelyek a generátor tekercseiben keltik az áramot. Mivel a szén olcsó, ezért az elektromos energia előállítása is olcsó.
6. Napfény, áramló víz, szél
7. Minél nagyobb mennyiségű a víz, annál több energiát hordoz. Már a rómaiak is használták a vízikereket, vízimalom forgatta a kereket, melyek őrölték a gabonát. A magasból lezúduló víz közvetlenül is tudja forgatni a turbinákat. Ma sok országban használnak vízi erőműveket. Pl. Norvégiában a teljes energiaszükséglet 99 %-át így állítják elő. Más országokban gátakat építenek a folyóra, duzzasztják, alkalmas időben engedik lezuhanni a gátakon. Nem környezetszennyezőek, de a természetet az ember megváltoztatja.
8. ?
9. Évezredek óta használják. Szélmalom kerekeit forgatja a szél. Mai napig sok helyen használnak ún. szélkerekeket családi házakhoz. Szélerőműveket építenek hazánkban pl. a Kisalföldön. Tiszták, nem szennyezik a környezetet. Hátránya, hogy hangosak, és jelentős mennyiségű szelet igényelnek (legalább 20 km/h/, Kisebb szélkerekek kisebb szélben is működésbe lépnek. Olyan helyre építik, ahol sokat fúj a szél.
10. Az atommag átalakítása közben felszabaduló energia. Ezt hőenergiává alakítják át, amivel turbinák kerekeit hajtják meg. Atomerőművek működésénél fontos a nagy szaktudás, a biztonsági intézkedések, sokba kerül. A már elkészült erőmű olcsón működik, az így előállított áram nagyon olcsó.
0