Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia feladatban kellene segíteni...

Főoldal » Középiskola » Kémia
710
Állandó térfogatú tartályban a szén-monoxidból és a vízgőzből 5,0-5,0 mol/dm³-t alkalmazva 830 °C-on 50%-os átalakulást tapasztalunk a CO(g) + H2O(g) → CO₂(g) + H₂(g) egyenlet szerinti egyensúlyi folyamatban. Mekkora az egyensúlyi állandó
értéke 830 °C-on?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyensúlyi állandót az egyensúlyi koncentrációkkal kell felírni:
a termékek egyensúlyi koncentrációinak szorzata osztva a kiindulási anyagok egyensúlyi koncentrációinak szorzatával (az egyenlet szerinti együtthatókkal kell még hatványozni).

A szén-monoxid és a vízgőz kiindulási koncentrációja 5,0-5,0 mol/dm³.

Átalakul 50%-50%, azaz mindkét anyagnak a fele, tehát egyensúlyban marad: 2,5-2,5 mol/dm³ szén-monoxid és vízgőz.

Az egyenlet szerint 1 mol CO-ból és 1 mol vízgőzből 1-1 mol szén-dioxid és hidrogén keletkezik, tehát amennyi CO és vízgőz elreagál, ugyanannyi mól szén-dioxid és hidrogén keletkezik: 2,5-2,5 mol/dm³.

`K(830 °C)=("[CO₂]"*"[H₂]")/("[CO]"*"[H₂O]")=(2.5*2.5)/(2.5*2.5)=(6.25("mol"/"dm³")^2)/(6.25("mol"/"dm³")^2)=1`

K-nak most nincs mértékegysége, mert a `("mol"/"dm³")^2` kiesik.
Módosítva: 5 éve
0