Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékes példa kristályvízzel

524
Kalcium-karbonátból és magnézium-karbonátból álló keverék 0,88 g-ját sósavban feloldjuk, majd az oldatot bepároljuk. Ekkor 2,07 g tömegű kristályvíztartalmú keveréket kapunk. (Mindkét fém-klorid 1 mol-ja 6 mol kristályvízzel kristályosodik.) Számítsuk ki a kiindulási és a képződött keverék n/n%-os m/m%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
A megoldás mellett le tudná nekem írni valaki a bepárlás egyenletét is? Egyedül tanulok és nem tudom, hogy hogyan kell egyáltalán értelmezni a dolgot. Magamtól valami ilyesmit írtam fel, de nem tudom, hogy ez helyes-e, illetve az érettségin elfogadják -e, tehát szabályos...
Illetve jelenleg az sem teljesen világos, hogy honnan jön 6 mol víz, elvégre kezdetben a 2 mol HCL-ból 1 mol víz és egy mol só lett. Esetleg akkor az oldatban marad, amihez “nem jut már víz”?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!! ☺️
0

Csatoltam képet.
0

Szia!

Csatoltam képet a megoldásról. Miután azt az egyenletet megkaptam nem számoltam végig, hanem beírtam egy egyenletmegoldó programba (sokáig tartott volna kézzel), ott ugye x-re 0.2356 grammot kapsz, én x-szel a mészkő tömegét jelöltem.
Igazából a feladat nehézségét az egyenlet jelentette, mert a többi az csak százalékszámítás, ha szükséges azokat is levezetem.

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1