Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Keverékes példa kristályvízzel

51
Kalcium-karbonátból és magnézium-karbonátból álló keverék 0,88 g-ját sósavban feloldjuk, majd az oldatot bepároljuk. Ekkor 2,07 g tömegű kristályvíztartalmú keveréket kapunk. (Mindkét fém-klorid 1 mol-ja 6 mol kristályvízzel kristályosodik.) Számítsuk ki a kiindulási és a képződött keverék n/n%-os m/m%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
A megoldás mellett le tudná nekem írni valaki a bepárlás egyenletét is? Egyedül tanulok és nem tudom, hogy hogyan kell egyáltalán értelmezni a dolgot. Magamtól valami ilyesmit írtam fel, de nem tudom, hogy ez helyes-e, illetve az érettségin elfogadják -e, tehát szabályos...
Illetve jelenleg az sem teljesen világos, hogy honnan jön 6 mol víz, elvégre kezdetben a 2 mol HCL-ból 1 mol víz és egy mol só lett. Esetleg akkor az oldatban marad, amihez “nem jut már víz”?
Előre is hálásan köszönöm a segítséget!! ☺️
0

Csatoltam képet.
0

Szia!

Csatoltam képet a megoldásról. Miután azt az egyenletet megkaptam nem számoltam végig, hanem beírtam egy egyenletmegoldó programba (sokáig tartott volna kézzel), ott ugye x-re 0.2356 grammot kapsz, én x-szel a mészkő tömegét jelöltem.
Igazából a feladat nehézségét az egyenlet jelentette, mert a többi az csak százalékszámítás, ha szükséges azokat is levezetem.

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1