Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Irodalom SOS

33
Képet csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
1. epika (talán)
2. romantikus regény, történelmi regény, család- vagy sorsregény is olvasható
3. a cselekménynek nagy csomópontokban, drámai jelenetekben való összefogása, erős szembeállítások, a hangsúlyozott ellentétek, sokféle hangnemek, nemzeti és történeti érdeklődés, egyéniség- és eredetiségkultusz, a szabadság tisztelete jel. A főszereplők is jellegzetesen romantikus alakok.
Baradlay Ödön – a romantika „szabályai” szerint – hirtelen jellemfordulattal, átmenet nélkül lesz hős. Szakít mindennel: sikeres életpályával, gazdagsággal, az ezeregyéjszaka gyönyöreivel. A középső, Richárd könnyelmű, üres szórakozásnak élő, párbajozó katonatiszt. Ez a kissé léha, bohém életű katona váratlanul, szinte az egyik pillanatról a másikra megkomolyodik: egy tizenöt éves, cselédsorban tartott kislány iránt fellángolt szerelme megváltoztatta. De a nagy társadalmi változások nem érintették, a politikai élet eseményei hidegen hagyták. A fegyelmezett és csak a feljebbvalóinak engedelmeskedő katonatisztet a „lélekcserélő idők” mégis „kicserélték”, új emberré formálták. Nagyszabású tablóban ábrázolni a romantikus hősök mitikus, emberfeletti méretűvé fokozott véres küzdelmét.
4.
5. Baradlay család (Ödön, Richárd, Jenő és az Baradlayné az anyjuk)
6.
7.
8. Nemesdomb, a Baradlay ház; Pest; Buda; Bécs; Oroszország; Körös-sziget; Kárpátok; puszta; mocsár
9.

Ennyit tudok, remélem azért segítettem!
Módosítva: 1 hete
1