Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Villányi példatár 320B

Főoldal » Középiskola » Kémia
433
Sziasztok! Ebben szeretnék segítséget kérni, előre is köszi!

Ismeretlen szénhidrogéngázt 22,5x szörös térfogatú, azonos állapotú levegővel kevertünk össze, és a szénhidrogént elégettük. Az égéstermék térfogatszázalékos összetétele: 12,5 V/V% CO 12,5 V/V% vízgőz és 75,0 V/V% N2. Melyik ez a szénhidrogén?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szerves, villányi
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CxHy + (x+y/4) O2=x CO2 + (y/2) H2O

( ebben az esetben fel kell rajzolnod egy táblázatot, és ha egy kicsit lenézel akkor látni fogod, hogy a bevitt levegőt átváltottam mol-ra, majd abból számoltam nitrogénre és az oxigénre is molszámot. Ezután elosztottam a 72%-t 12,5%-al, megkaptam, hogy hatszor van meg benne. A 18mol-t, amit a bevitt levegőből kaptam meg szintén elosztottam hattal, és megkaptam, hogy a keletkezett co2 3 mol, ami nekünk az x-et fogja képviselni a továbbiakban.

Füstgáz / mol / %
N2 / 18mol / 72%
k co2 / 3mol / 12,5%

bevitt CxHy = 100cm3=1mol
bevitt levegő = 2250cm3 = 22,5 mol, ebből pedig adódik, hogy 4,5mol oxigén és 18 mol nitrogénünk lesz.
keletkezett co2=3mol=x
bevitt oxigén=felhasznált oxigén=(x+y/4)=4,5
x+y/4=4,5
3+y/4=4,5
y=6
Itt figyelembe kell venni három szabályt: I. x,y eleme a pozitív egész számoknak
II. 2x+2 ≥ y
III. y páros
Mind a három pipa!
C3H6
0