Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tud segíteni kémiában? SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
740
1. A freonok molekulatömege jóval nagyobb, mint a levegőt alkotó gázok (oxigén, nitrogén) molekulatömege. Hogyan juthatnak fel akkor a freonmolekulák a légkör felső rétegeibe?
2. Számítsd ki a metán tömegszázalékos szén- és hidrogéntartalmát!
3. Számítsd ki a metán tökéletes égésének reakcióhőjét képződéshők felhasználásával! (Használd a függvénytáblázatot!)
4. Egy etán–szén-dioxid gázelegy 10,0 móljának tökéletes elégetésekor 16,0 mól víz keletkezett. Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiség-százalékos összetételét!
5. Egy metán–hidrogén gázelegy 5,00 dm3-ének tökéletes elégetésekor 2,00 dm3 azonos állapotú szén-dioxid keletkezett. Hány térfogatszázalék metán volt a gázelegyben?
6. Amint láttuk, a propánnak (C3H8) csak egyféle konstitúciója, a butánnak (C4H10) kétféle konstitúciója lehetséges. Hányféle különböző konstitúciójú a) pen­tán­molekula (C5H12); b) hexánmolekula (C6H14); c) hep­tán­molekula (C7H16) létezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia! Megoldottam az első 5 feladatot! A hatodik konstitúciós példát hagytam csak ki! Írtam neked! :)

Ha küldesz nekem email-t, elküldöm pdf-ben a lefotózott megoldásaimat! :)
Üdv.: Ármós Csaba kémiás és matekos Debrecenből :)

Email-címem: [email protected]!
Módosítva: 5 éve
0

1. feladat: A freonok a felső rétegében a légkörnek UV-sugárzás hatására keletkeznek! :) Tehát nem feljutnak, hanem ott helyben képződnek. :)
2. feladat: A metán móltömege 16,042 g/mol, amiből a szén 12,01 g-ot, a hidrogén pedig 4×1,008=4,032 g-ot tesz ki, ezért a szén tömeg%-a a metánban 74,87%, a hidrogéné pedig 25,13% lesz! :)
3. feladat: A metán égése: CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O, tehát a keletkezett (felszabaduló E) (-394)+2×(-286)=(-966) kJ hő, a befektetett E pedig (-74,9)+ 0 =(-74,9) kJ hő, a felszabaduló és befektetett E különbsége a reakcióhő (vagy égéshő), ennek értéke pedig: (DeltaH)=(-966)- (-74,9)=(-966+74,9)=(-891,1) kJ/mol lesz! :)
4. feladat: x mol etán (C2H6) és (10-x) mol CO2 van, 1 mol etánból keletkezik az égés során (és csak ebből) 3 mol víz (az egyenlet: C2H6 + 3,5 O2 = 2 CO2 + 3 H2O) ,ezért x molból (3x) mol víz lesz, ez éppen 16,0 mól, tehát: 3x=16, miből x=5,333 mol etán volt a kiinduló gázelegyben, ez: 53,33 tf.%, a szén-dioxid pedig (10-5,333)=4,667 mol, azaz 46,67 tf.%-nyi volt! :)
5. feladat: Legyen 25 Celsius-fok kiindulásnál, ekkor 1 mol gázelegy 24,5 dm3 térfogatú, így 5,000 dm3 elegy 0,204082 mol anyagmennyiségű, miben x mol metánt feltételezzünk. 1 mol metán égése során képződik csak szén-dioxid (a hidrogénből víz lesz!) mégpedig 1 mol-ból 1 mol szén-dioxid, így x mol-ból x mol lesz! De tudjuk, hogy 2,000 dm3 a szén-dioxid, ami standardállapotban megint (2,000/24,5)×1 = 0,081633 mol lesz, tehát a kettő egyenlőségéből: x=0,081633 mol metán volt kezdetben a gázelegyben, ami pontosan 40 mól% lesz! Mivel ((0,081633/0,204082)×100 = 40,00 %) :)

Remélem érthetően le tudtam írni a megoldásokat! :)

6. feladat: a; A pentánnak 3 db konstitúciós izomere van,ill. b; a hexánnak pedig 6 darab. :) A heptánnak én 7-et össze tudtam számolni, de szerintem ott mégtöbb izomer van!
Módosítva: 5 éve
1