Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fémek oldódása

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2233
Miben oldódnak a fémek és miben nem? Nagyon sürgős! A válaszokat előre is köszönöm ❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
- Reagálnak vízzel, ha a standard potenciál értéke kisebb, mint -0,83V.
Pl: 2Na + 2H2O = 2NaOH + H2
Hogy ha HCl-al reagál a nátrium, akkor ez a két reakció megy végbe:
2Na + 2HCl = 2NaCl + H2
2Na + 2H2O = 2NaOH + H2, viszont inkább ez játszódik le, az előbb említett definíció miatt.
Ha a standard potenciál kisebb, mint 0, akkor híg savakban oldódni fognak H2 gáz fejlődése mellet:
Mg + 2HCl = MgCl2 + H2
Ezek nem oldódnak híg savakban: Cu/Ag/Hg/Au/Pt/Pb!

fém + cc H2SO4 -> SO2
Cu + H2SO4 = CuSO4 + SO2 + 2H2O
fém + cc HNO3 (65%) -> NO2
Cu + 4HNO3 = Cu(NO3)2 + 2NO2 + 2H2O
fém + cc HNO3 (30%) -> NO
3CU + 8HNO3 = 3Cu(NO3)2 + 2NO + 4H2O

Fe/Al/Cr + cc H2SO4 / cc HNO -> nincsen reakció, mert passziválódnak!

fém + lúg -> Na + Naoh = ? -> 2Na + 2H2O =2NaOH + H2 ez játszódik le ebben az esetben is!
amfoter fém, azaz savban és bázisban is oldódik: pl: Zn/Al
Egyek fémek felszínén védő oxidréteg van: Al, Mg, Be, Pb, Sn, Cr, Ni, Zn, Cu. Ez a víztől jellemzően véd, kivéve pl: Mg, mely forró vízben lassan, de oldódik. Savtól nem véd a védő oxidréteg.
0