Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
656
1. Egy közös szárral rendelkező két szög aránya 7:3. A két szög közül az egyik 72°- kal nagyobb a másiknál. Bizonyítsuk be, hogy a két szög mellékszög.
2. Két szög különbsége 54°, ugyanezen két szög aránya 5:2. Hány fokosak ezek a szögek?
3. Öt szög együtt teljes szöget alkot, továbbá minden szög 20°- kal nagyobb az előzőnél. Hány fokosak a szögek?
4. Két merőleges szárú szög közül az egyik háromszorosa a másik szögnek. Mekkora a két szög?
Ezeket a feladatokat kell megoldani, valaki le tudná írni hogy kell kiszámolni őket?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
⁰⁰Szia!

1. 7:3 esetén az egyik szög 4 résszel nagyobb a másiknál. Ha ez a négy rész 72⁰, akkor egy rész 72:4=18⁰. Vagyis a két szög:
7x=7*18=126⁰ és
3x=3*18=54⁰
Márpedig mellékszögekről akkor beszélünk ha a közös szárral rendelkező szögek 180⁰-ra egészítik ki egymást. 126+54=180

2. 5:2 esetény az egyik szög 3 résszel nagyobb a másiknál. Ha ez a három rész 54⁰, akkor egy rész 54:3=18⁰. Vagyis a két szög:
5x=5*18=90⁰ és
2x=2*18⁰=36⁰

3. a szögek sorban: x+(x+20⁰)+(x+40⁰)+(x+60⁰)+(x+80⁰)=360⁰ /zárójelbontás
x+x+20⁰+x+40⁰+x+60⁰+x+80⁰=360⁰ /összevonás
5x+200⁰=360⁰ /-200⁰
5x=160⁰ /:5
x=32⁰
Tehát a szögek: 32⁰, 52⁰, 72⁰, 92⁰, 112⁰

4. Két merőleges szárú szög vagy egyenlő, vagy az összegük 180⁰. Előbbi ebben a feladatban nem lehetséges, ezért az egyik szög: x, a másik szög 3x és x+3x=180⁰ /összevonás
4x=180⁰ /:4
x=45⁰
Vagyis a két szög: 45⁰ és 135⁰
0