Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
517
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A feladat hosszú, ezért szét bontom neked:
Legyen a gondolt szám:x
3-mal szorozva: 3x
A szorzat háromnegyedével növelve: 3x+(3/4)*3x=(3x)+(9x/4)=(12x/4)+(9x/4)=21x/4
7-tel osztva: 3x/4
Harmad részével csökkentve: 3x/4-(1/3*3x/4)=3x/4-x/4=2x/4=x/2
Önmagával szorozva: (x/2)*(x/2)=x2/4
52-vel csökkentve: x2/4-52
Belőle négyzetgyököt vonva: x2/4-52 
8-at hozzáadva:  x2/4-52 +8
Elosztva 10-zel kettőt ad: ( x2/4-52 +8)/10=2 (lebontogatással jöhet a megoldás)
( x2/4-52 +8)/10=2 /*10
 x2/4-52 +8=20 /-8
 x2/4-52 =12 /()2
x2/4-52=144 /+52
x2/4=196 /*4
x2=784 /  
x=28, Bhászkara itt hibázott, mert elfelejtette hogy  784 =28 és  784 =-28 is
1