Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudja?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2707
Segítsetek!
1. Mennyi a tömege
a) 2 mol nitrogéngáznak?
b) 1 mol kalcium-bromidnak (CaBr2)
2. Mi az ion?
3. Miben hasonlít, és különbözik az atom és a molekula?
4. Milyen töltésű a nátriumatom?
Miért?
Milyen töltésű a nátriumion?
Miért?
5. Képlete és neve:
Mg²+,F-
K+,F-
6. Mennyi a tömege
a) 2 mol oxigéngáznak?
b) 1 mol kálium- szulfidnak (K²S)?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Köszönöm szépen a segítséget!
0

1. Mennyi a tömege
a) 2 mol nitrogéngáznak?
1 mol nitrogén gáznak 2*14=28 gramm.
2 mol nitrogén gáznak 2*28=56 gramm.

b) 1 mol kalcium-bromidnak (CaBr₂)
40 + 2*80 = 200 gramm

2. Mi az ion?
Pozitív vagy negatív töltésű kémiai részecske.

3. Miben hasonlít, és különbözik az atom és a molekula?
Mindkettő semleges töltésű, de a molekula több atomból kapcsolódik össze.

4. Milyen töltésű a nátriumatom?
semleges
Miért?
mert az atomban a protonok és elektronok száma megegyezik.

Milyen töltésű a nátriumion?
egyszeresen pozitív

Miért?
mert a semleges nátrium atomból 1 elektron leadásával keletkezik, így benne eggyel több proton lesz, mint ahány elektronja van.

5. Képlete és neve:
Mg²+,F-

MgF₂
magnézium-fluorid

K+,F-

KF
kálium-fluorid

6. Mennyi a tömege
a) 2 mol oxigéngáznak? 2*2*16=64 gramm

b) 1 mol kálium- szulfidnak (K²S)? 2*39 + 32 = 110 gramm
0