Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
943
Az alábbi egyenlőségeket kellene bebizonyítani:
1. (n alatt a k)(k alatt az l)(l alatt az m)=(n alatt az m)(n-m alatt az l-m)(n-k alatt az k-l)
2. (n alatt az 0)²+(n alatt az 1)²+(n alatt a 2)²+...+(n alatt az n)²=(2n alatt az n)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, Matematika, kombinatorika, 9. osztály, Binomiális_együttható
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.)
(a alatt b) = a! / (b! · (a-b)!)

Bal oldal:
n! / (k! · (n-k)!) · k! / (l! · (k-l)!) · l! / (m! · (l-m)!)
= n! / (n-k)! · 1 / (k-l)! · 1 / (m! · (l-m)!)
= n! / (m! · (l-m)! · (k-l)! · (n-k)!)
Jobb oldal:
n! / (m! · (n-m)!) · (n-m)! / ((l-m)! · (n-m-l+m)!) · (n-k)! / ((k-l)! · (n-k-k+l)!)
= n! / m! · 1 / ((l-m)! · (n-l)!) · (n-k)! / ((k-l)! · (n+l-2k)!)
= n! · (n-k)! / (m! · (l-m)! · (k-l)! · (n-l)! · (n+l-2k)!)
Összehasonlítva ezeket az látszik, hogy már csak azt kellene belátni, hogy ez igaz:
1 / (n-k)! = (n-k)! / ((n-l)! · (n+l-2k)!)
(n-l)! · (n+l-2k)! = (n-k)! · (n-k)!
Hmm, ez csak akkor igaz, ha k=l

Nem írtál el valamit?
1

A második:
Tudjuk, hogy (n alatt k) = (n alatt n-k)
Így a négyzeteket fel lehet írni úgy, hogy:
(n alatt 0)(n alatt n) + (n alatt 1)(n alatt n-1) + ...(n alatt n)(n alatt 0)
Legyen mondjuk n fiú és n lány. Úgy tudunk n gyereket kiválasztani közülük, hogy
- kiválasztunk 0 fiút és n lányt, ez (n alatt 0)(n alatt n) lehetőség
- vagy 1 fiút és n-1 lányt, ez (n alatt 1)(n alatt n-1) lehetőség
- vagy 2 fiút és n-2 lányt, ez (n alatt 2)(n alatt n-2) lehetőség
stb
Ezeknek az összege van a bal oldalon, vagyis az, hogy hogyan lehet 2n gyerek közül kiválasztani n-et. Az meg pont a jobb oldali (2n alatt n).
Tehát ez igaz.
1