Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kvantummechanika házifeldat

499
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, kvantummechanika, házi
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ez egy nevezetes probléma, a legtöbb kvantummechanika könyvben benne van, de a BME legendás fizikatanára is elmagyarázza pár percben: https://youtu.be/TgYmyPD9FT0?t=2469

A feladat alpontjai lényegében a levezetés szokásos lépésein visznek végig.


a) Feltételezzük, hogy a hullámfüggvény szeparálható, és `Psi(x,y,z)=``Psi_1(x)Psi_2(y)Psi_3(z)` alakban keressük. A Schrödinger-egyenlet:

`hat H Psi=E Psi`

3D-ben dolgozunk, és a dobozban a potenciál nulla, tehát a Hamilton-operátor alakja a következő:

`hat H=- ℏ^2/(2m)Delta=- ℏ^2/(2m)(partial^2/(partial x^2)+partial^2/(partial y^2)+partial^2/(partial z^2))`

A szorzatalakban történő felírás előnye, hogy egy adott változó szerinti deriválás mindig csak `Psi` egyik tényezőjét érinti, a másik kettő a deriválás szempontjából konstans. Tehát a szorzatalakban írt `Psi`-re vonatkozó Schrödinger-egyenlet:

`- ℏ^2/(2m)(Psi_2 Psi_3 (partial^2 Psi_1)/(partial x^2)+Psi_1 Psi_3 (partial^2 Psi_2)/(partial y^2)+Psi_1 Psi_2 (partial^2 Psi_3)/(partial z^2))=E Psi_1 Psi_2 Psi_3`


b) Osszuk le mindkét oldalt `Psi`-vel, azaz a `Psi_1 Psi_2 Psi_3` szorzattal:

`- ℏ^2/(2m)(1/Psi_1 (partial^2 Psi_1)/(partial x^2)+1/Psi_2 (partial^2 Psi_2)/(partial y^2)+1/Psi_3 (partial^2 Psi_3)/(partial z^2))=E`

Áttekinthetőbb, ha a konstansokat mind egy oldalra rendezzük:

`1/Psi_1 (partial^2 Psi_1)/(partial x^2)+1/Psi_2 (partial^2 Psi_2)/(partial y^2)+1/Psi_3 (partial^2 Psi_3)/(partial z^2)=-(2m)/(ℏ^2) E`

Most jön a levezetés kulcsgondolata. A bal oldalon az `1/Psi_1 (partial^2 Psi_1)/(partial x^2)` tag csak az `x` változó függvénye, `1/Psi_2 (partial^2 Psi_2)/(partial y^2)` csak `y` függvénye, `1/Psi_3 (partial^2 Psi_3)/(partial z^2)` pedig csak `z` függvénye. Összegük csak úgy lehet a doboz minden pontjában (`x`, `y` és `z` minden lehetséges értéke mellett) konstans, ha a három tag külön-külön is konstans. Ezzel az eredetileg parciális differenciálegyenlet három azonos alakú közönséges differenciálegyenletre esett szét:

`1/Psi_1 (d^2 Psi_1)/(d x^2)=-(2m)/(ℏ^2) E_x`

`1/Psi_2 (d^2 Psi_2)/(d y^2)=-(2m)/(ℏ^2) E_y`

`1/Psi_3 (d^2 Psi_3)/(d z^2)=-(2m)/(ℏ^2) E_z`

A háromdimenziós potenciáldoboz tehát irányonként külön-külön egydimenziós potenciáldoboznak tekinthető.


c) Mivel a három egyenlet alakilag teljesen ugyanolyan, általános `Psi_i(xi)` formában együtt kezelem mostantól őket. A b) feladatban kapott egyenlet:

`1/Psi_i (d^2 Psi_i)/(d xi^2)=-(2m)/(ℏ^2) E_xi`

Vezessük be a `k_xi=sqrt((2m)/(ℏ^2) E_xi)` hullámszámot:

`(d^2 Psi_i)/(d xi^2)=-k_xi^2 Psi_i`

Azt a `Psi_i(xi)` függvényt keressük tehát, aminek második deriváltja önmaga negatív konstansszorosa. Ilyet már biztosan sokat láttál, például dinamikából a harmonikus rezgőmozgásnál (`ddot x=-D/m x`), általános megoldása:

`Psi_i(xi)=C_1 sin(k_xi xi) + C_2 cos(k_xi xi)`

A konstansok a peremfeltételekből és a normálási feltételből határozhatók meg. Tudjuk, hogy a doboz falain kívül a részecske nem tartózkodhat, tehát itt a hullámfüggvény azonosan nulla. Viszont azt is tudjuk, hogy a hullámfüggvény reguláris függvény, így folytonos is. Ez azt jelenti, hogy a hullámfüggvénynek a doboz falainál nem lehet ugrása, itt is nullának kell lennie: `Psi_i(0)=Psi_i(L)=0`. Ezek lesznek a peremfeltételeink. Helyettesítsük be az elsőt:

`C_1 sin0 + C_2 cos0 = 0`

Innen `C_2 = 0`, tehát a hullámfüggvénynek csak szinuszos komponense van. Nézzük a másik peremfeltételt:

`C_1 sin(k_xi L)=0`

Ez egyrészt úgy lehetséges, ha `C_1=0`, de ekkor a hullámfüggvény konstans nulla, nincs részecske a dobozban, ez az eset minket nem érdekel. Ha `C_1 != 0`, akkor viszont `k_xi L=n*pi`, ahol `n in mathbb{Z}`. Eddig tehát így állunk:

`Psi_i(xi)=C_1 sin((n pi)/L xi)`

Végül azt a feltételt is teljesítenie kell `Psi_i(xi)`-nek, hogy a négyzetének a doboz belsejére vett integrálja egységnyi legyen (mert ez a részecske megtalálási valószínűségének sűrűségfüggvénye).

`int_0^L C_1^2 sin^2 ((n pi)/L xi) d xi=``C_1^2[xi/2-L/(4n pi) sin((2n pi)/L xi)]_0^L=``C_1^2 L/2`

Ez akkor lesz egy, ha `|C_1|=sqrt(2/L)`. Tehát a hullámfüggvény az alábbi:

`Psi_i(xi)=sqrt(2/L)sin((n_xi pi)/L xi)`

(Két megjegyzés: Itt bevezettem az `n` kvantumszámnak is egy `xi` indexet, mert a három irány kvantumszámai egymástól függetlenek lehetnek. Illetve normálási tényezőnek bármilyen, `sqrt(2/L)` amplitúdójú komplex szám megfelelne, de fizikai jelentése úgyis csak `|Psi|^2`-nek van, így megtehetem, hogy a végtelen sok lehetőség közül a pozitív valósat választom.)

Nézzük meg az energiaszinteket. A hullámszámot a `k_xi=sqrt((2m)/(ℏ^2) E_xi)` összefüggéssel vezettük be, a peremfeltételekből pedig azt kaptuk, hogy `k_xi=(n_xi pi)/L`. A kettőt összevetve az energiára a következő adódik:

`E_xi=(ℏ^2 pi^2)/(2 m L^2) n_xi^2=(h^2)/(8 m L^2) n_xi^2`

Már csak az van hátra, hogy összeállítsuk a háromdimenziós hullámfüggvényt:

`Psi(x,y,z)=Psi_1(x)Psi_2(y)Psi_3(z)=sqrt(8/L^3)sin((n_x pi)/L x)sin((n_y pi)/L y)sin((n_z pi)/L z)`

Az energiaszintek pedig:

`E=E_x+E_y+E_z=(ℏ^2 pi^2)/(2 m L^2) (n_x^2+n_y^2+n_z^2)=``(h^2)/(8 m L^2) (n_x^2+n_y^2+n_z^2)`

A kvantumszámok egymástól független pozitív egészek lehetnek (ha valamelyik nulla lenne, akkor `Psi` konstans nulla lenne, a negatív számok pedig nem hoznak új fizikai jelentést hordozó megoldást).
Módosítva: 3 éve
4