Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszögek

Főoldal » Középiskola » Matematika
576
Sziasztok tudna valaki segíteni?
A 6.és 10.feladatnál elakadtam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

6. c*mc=b*mb=a*ma Helyettesítsük be az ismert adatokat:
7,14*4,45=6,67*mb=a*6,42 /bontsuk szét
7,14*4,45=6,67*mb /:6,67
7,14*4,45/6,67=mb
4,76cm=mb

7,14*4,45=a*6,42 /:6,42
7,14*4,45/6,42=a
4,949cm=a

10. 2*(a+b)=25 és a*b=36, először fejezzük ki az egyik ismeretlent:
2*(a+b)=25
a+b=12,5
a=12,5-b, most pedig helyettesítsük be a másik egyenletbe:
(12,5-b)*b=36 /zárójelbontás
12,5b-b2=36 /-36
-b2+12,5b-36=0, a=-1, b=12,5, c=-36 (jöhet a megoldóképlet)
b1,2=(-12,5± (12,5)2-4*(-1)*(-36) )/2*(-1)=(-12,5± 156,25-144 )/(-2)=(-12,5± 12,25 )/(-2)=(-12,5±3,5)/(-2), amiből b1=(-12,5+3,5)/-2=4,5 és b2=(-12,5-3,5)/(-2)=8
Ha b=4,5, akkor a=12,5-4,5=8
Ha b=8, akkor a=12,5-8=4,5
Tehát a téglalap két oldala 4,5cm és 8cm.
0