Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ilyenkor nincs megoldás (mivel nincs értelmezve a pontban)?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
617
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Attól, hogy nincs értelmezve az `x=3` pontban, határértéke még lehet. Csak az kell, hogy a bal és jobb oldali határértékek megegyezzenek.

Nézzük a bal oldali határértéket. Ha `x lt 3`, akkor

`(3x^2+x-30)/(x^2-10x+21)=((x-3)(3x+10))/((x-3)(x-7))=(3x+10)/(x-7)`

Ez `x=3` esetén `-19/4` értéket vesz fel.

Nézzük a jobb oldali határértéket. Ha `x gt 3`, akkor

`A(9x^2-3x^3)/(x^4-3x^3)=A(3x^2(3-x))/(x^3(x-3))=-(3A)/x`

Ez `x=3` esetén `-A` értéket vesz fel.

Tehát `lim_{x --> 3-} f(x)=-19/4` és `lim_{x --> 3+} f(x)=-A`.

A sima, kétoldali határérték létezéséhez az kell, hogy ez a kettő egyenlő legyen, vagyis `A=19/4=4.75`. Értelmezve ekkor sem lesz a függvény az `x=3` helyen, de a határérték létezni fog. Mellékeltem ábrát a függvényről a paraméter három különböző értéke mellett, talán segíti a megértést, ha vizuálisan is látod, miről van szó.
0