Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
624
Csatoltam a képet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, x+3≥0, amiből x≥-3 és 2x-9≥0, amiből x≥4,5. A kettőből a második lesz a kikötés, azaz x≥4,5
b,  x+3 =2x-9
c,  x+3 =2x-9 /()2
x+3=(2x-9)2
x+3=4x2-36x+81
d, x+3=4x2-36x+81 /-x
3=4x2-37x+81 /-3
0=4x2-37x+78, a=4, b=-37, c=78 (jöhet a megoldóképlet)
x1,2=(37± (-37)2-4*4*78 )2*4=(37± 1369-1248 )/8=(37± 121 )/8=(37±11)/8, amiből x1=(37+11)/8=6, és x2=(37-11)/8=3,25
Azonban a két megoldás közül az x2 nem felel meg a kikötésnek
e, A feladat megoldása: x=6
1