Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonka gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
843
Sziasztook tudtok ebben segíteni ?

A muffi nsütő tálca mélyedései olyan csonka kúpok, amelyek alapköre 5 cm
átmérőjű, az alkotó 3 cm hosszú, az „üres” fedőkör pedig 7 cm átmérőjű.
Hány muffi n készíthető 1 liter híg tésztából, ha a mélyedéseket teljesen megtöltjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A csonkakúp térfogatának képlete: V=m*π*(R2+R*r+r2)/3
Váltsuk át az adatokat deciméterre: r=2,5cm=0,25dm, R=3,5cm=0,35dm, m=3cm=0,3dm
V=0,3*3,14*(0,352+0,35*0,25+0,252)/3
V=0,942*(0,1225+0,0875+0,0625)/3
V=0,314*0,2725=0,085565dm3 egy muffin térfogata.
n=1l:0,085565dm3=1dm3:0,085565dm3=11,687db
A kerekítéseket figyelembe véve 12db muffin készíthető 1l nyers tésztából.
Módosítva: 5 éve
0