Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aki tud segítsen Kérem szépen! :)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
650
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.  25 =5, 2⁵=32, tehát a műveletsor:

(5+32):(4*9+1)=37:37=1.

2. Egy szorzat értéke akkor 0, hogyha valamelyik tényezője 0, így
vagy 2x-3=0, tehát x=1,5
vagy 2x+1=0, tehát x=-0,5.
Ezek összege: -0,5+1,5=1.

3. Kis számok esetén érdemes felírni az osztókat:
18 osztói: 1;2;3;6;9;18
27 osztói: 1;3;9;27
Ezek között a legnagyobb szám, ami mindkettőben megtalálható, a 9, ez lesz a legnagyobb közös osztó.

4. A téglalapról azt érdemes tudni, hogy az átlók 4 egyenlő területű háromszögre bontják a téglalapot, így ha 1 háromszög területe 15 cm², akkor a téglalap területe 4*15=60 cm².

5. A pont síktól való távolsága az a szakasz, amelynek egyik végpontja a pont, másik végpontja a síkon van, és a szakasz merőleges a síkra. Ebben az esetben a síkra az A'B' szakasz merőleges az adott síkra, annak hossza 3 cm, tehát a távolság 3 cm.

6. A 160 50%-a 160*(50/100)=160/2=80, ez az A szám 32%-a. Emiatt az A szám 1%-a 80:32=2,5, 100%-a 2,5*100=250, tehát az A szám a 250.

1. Csatoltam képet. A szerkesztés lényege az, hogy megszerkeszted az alaplapháromszög 2 súlyvonalát (ami szabályos háromszög esetén megegyezik a magassággal is), azok metszéspontja lesz az O pont.

2. Tegyük fel, hogy az út hossza x km, ekkor megtették az út 30%-át, vagyis x*(30/100)=0,3x-et, így maradt x-0,3x=0,7x. Ennek megtették a 3/7 részét, vagyis 0,7x*(3/7)=0,3x-et, így maradt 0,7x-0,3x=0,4x. Ezután megtették az út 50%-át, vagyis 0,4x*(50/100)=0,2x-et, így maradt 0,2x, végül még 20 km-t, így maradt 0,2x-20. Ha jól értem a feladatot, akkor itt elértek a célhoz, tehát ami maradt, az 0, tehát 0,2x-20=0, ennek megoldása x=100, tehát a tervezett út 100 km volt.
0