Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Origó távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
1312
milyen messze van az origó az y=1/2x+3 egyenestől? nem tudom levezetni a feladatot,mert nekem csak tört értékek jönnek ki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Lehet tört az egyenestől való távolság.

6/√5 jött ki?
Módosítva: 9 éve
0

Ha jól gondolom, merőleges egyenest csinálhattál. Másik módszer a távolság számításra, szerintem egyszerűbb:

Alakítsd át Ax + By + C = 0 alakra az egyenes egyenletét. Ekkor az (x₀; y₀) ponttól való távolság egyszerűen ez:
| A·x₀ + B·y₀ + C |/ √(A² + B²)

Most az egyenes:
1/2·x - 1·y + 3 = 0
A pont koordinátája (0;0)
A távolság:
(1/2·0 - 1·0 + 3) / √(1/2² + (-1)²) = 3 / √(5/4) = 6/√5
1