Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

USA Polgárháború (1861-65)

196
Sziasztok! Történelem beadandóm van, és nekiálltam a korszakot kijegyzetelni, de a kérdésekre nem tudok még választ adni. Nagyon jól jönne egy kis segítség! Hátramaradt kérdéseim:

Mennyiben felelős Dél a kialakult helyzetért?
Mekkora esély volt a délieknek a háború megnyerésére?
Milyen károkat okozott hosszútávon a háború a délieknek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Abraham, Lincoln, 1861, 1865, usa, Dél, Észak, Háború, Harc
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
1. A két országrész közötti gazdasági érdekellentét és a belőle következő belpolitikai dichotómia nem tűnt feloldhatónak. Valahányszor vámtarifa emelésre került sor és ezt ellenezve a déliek azzal érveltek, hogy tönkreteszi a kereskedelmüket, Észak azzal vágott vissza, hogy az alacsony vám pedig az ipari termelésnek kedvezőtlen és a Dél különben is morálisan bűnös rabszolgatartó. Erre a déli viszontválasz arra mutatott rá, hogy az északi gyárakban a munkafeltételek és munkakörülmények nem állnak valami távol a rabszolgatartástól és hogy a szövetségi költségvetést aránytalanul nagy részben töltik fel az amúgy is szegényebb déli országrészben beszedett összegek. A vita általában mind filozofikusabbá vált, mígnem az absztrakcióban anélkül elhalt, hogy bármit megoldottak volna a problémákból. Ez a fajta patthelyzet évtizedek óta állt fenn, miközben a közbeszéd hevessége egyre fokozódott. + A hét déli állam év eleji kiválása miatt pénzügyi krízis bontakozott ki. + A végső szakítást az 1860-as elnökválasztás hozta, amelyen a republikánus párti Abraham Lincoln győzött. Erre 11 déli állam kilépett az Unióból és létrehozta a Déli Konföderációt. Ez a lépés vezetett a polgárháború kirobbanásához 1861-ben.

2. A délnek nem sok esélye volt a győzelemre, hiszen északon 22 millióan éltek, míg délen csak 9 millióan (= nincs megfelelő katonai utánpótlás). Eleinte a déliek álltak nyerésre, mert innen származott az USA tisztikarának jelentős része, észak pedig viszonylag gyorsan ütőképes haderőt állított ki, és a flottájukkal blokád alá vonták a déli partot, ezzel megakadályozva az európai utánpótlás (ami délnek kellett) célba érkezését.

3. A déliek totális vereséget szenvedtek. A Konföderáció eszménye nem tűnt el, délen erősödött meg a fajgyűlölő Ku-Klux-Klan. + Az egykori vereséget többen máig is egyfajta traumaként élik meg, mint ami megfosztotta őket a szabadságuktól, önrendelkezésüktől. A déli katonák emlékét számos szervezet is őrzi és ápolja. A Konföderáció zászlaja több déli államban ma is az utcakép része, ez amúgy időről időre közéleti viták témája, mint a rasszizmus szimbóluma, bár emellett jelentős popkulturális elem is. + A 21. században derült ki, hogy az alabamaiak (dél állam) még 2011-ben is egy polgárháború idején bevezetett adót fizetnek.

Wikipédia, ZanzaTV

Remélem segített :)
0