Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK DOGA

Főoldal » Középiskola » Matematika
538
Egy régi nyomdagép egyedül 5 óra alatt nyomtatná ki a reggeli napilap példányait. Egy újabb gép 3 óra alatt. Ha mind a kettő nyomdagépet munkába állítjuk, akkor együtt mennyi idő alatt nyomtatják ki az újságokat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, Napilap, nyomdagép, nyomtatná
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Régi nyomdagép:
egyedül: 5h
1 óra alatt 1/5
x óra alatt x/5

Új nyomdagép:
egyedül: 3h
1 óra alatt: 1/3
x óra alatt: x/3

A kettő együtt : x/5 + x/3 = 1 /*15
3x + 5x = 15
8x = 15
x = 15/8 óra alatt készül el a két gép együtt
1