Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK DOLGOZAT

Főoldal » Középiskola » Matematika
784
Gondoltam egy számot. Hozzáadtam 5-öt, az eredményt megszoroztam kettővel, így az eredeti szám kétszeresénél 10-zel többet kaptam. Melyik számra gondoltam?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egy, gondoltam, számra
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A számot jelöljük x-el

2(x+5) = 2x+10 - ezt azért tudjuk felírni, mert az egyik oldal a szám+5-öt szorozzuk meg kettővel, a másik oldalt pedig a szám kétszeresét vesszük és ahhoz adunk ötöt.
Oldjuk meg az egyenletet:
2x + 10 = 2x +10 /-2x
10 = 10 - emiatt felihatjuk, hogy bármilyen számra igaz az állítás
1