Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2140
Egy 3 cm és 4 cm befogójú derékszöget megforgatunk
a) rövid befogója; b) hosszú befogója; c) átfogója körül.
Mekkora az így kapott test térfogata?
a) Térfogat:
b) Térfogat:
c) A két kúp közös alapkörének sugara:
A kúpok térfogatösszege:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
térfogat, felszín
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Ha a rövidebbik befogó körül forgatunk, akkor egy kúpot kapunk, ahol az alapkör sugara 4 cm, magassága 3 cm. A test térfogata=alapterület*magasság/3. Az alapterülete 4²*π=16*3,14=50,24 cm², így térfogata 50,24*3/3=50,24 cm³.

b) Itt az alapkör sugara 3 cm lesz, így az alapkör területe 3²*π=9*3,14=28,26 cm², így a térfogata 28,26*4/3=37,68 cm³.

c) Egy olyan testet kapunk, amit úgy is megkaphatnánk, hogy két kúpot az alapkörénél összeragasztunk. Az alapkör sugara a háromszög átfogóhoz tartozó magassága. Az átfogó hossza Pitagorasz tételéből 5 cm (3² + 4² = 5²). A háromszög területe egyrészt 3*4/2= 6 cm², másrészt ha az átfogóhoz tartozó magasság M, akkor 5*m/2=2,5M, ezek egyenlőek, tehát:

6=2,5M, tehát 2,4=M. tehát az átfogóhoz tartozó magasság 2,4 cm.

Az átfogóhoz tartozó magasság a derékszögű háromszöget két derékszögű háromszögre bontja, az egyik derékszögű háromszögben aze gyik befogó 2,4 cm, a másik befogó legyen x, az átfogó 3 cm, így Pitagorasz tétele szerint:

x² + 2,4² = 3², ennek megoldása x=1,8, tehát a befogó hossza 1,8 cm, a másik háromszögben így a befogó hossza 5-1,8=3,2 cm lesz. Ezek a szakaszok lesznek a kúpok magasságai.

Innen már minden adott, hogy kiszámoljuk a térfogatokat, próbáld meg, ha nem megy, akkor segítek még.
0