Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség matekban.

Főoldal » Középiskola » Matematika
423
Írd fel az x-3y=6 egyenessel párhuzamos és a q(-2;-4) ponton átmenő egyenes egyenletét!
Nemértem mi lenne a feladat kérlek valaki segítsen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
"e" egyenes képlete x-3y=6
"e" normálvektora (1;-3)
ha egy egyenes "e"-vel párhuzamos, akkor normálvektoraik azonosak


Q(-2;-4) normálvektora a fentiek szerint n(1;-3)
az egyenes általános egyenlete:
A*x+B*y=A*Xo+B*Yo
A és B-t a normálvektor adja n(1;-3) akkor A=1; B=-3
Xo=-2 (Q x koordinátája) Yo=-4 (Q y koordinátája)
az egyenes általános egyenletét alkalmazva:
x-3y=1*-2+-3*-4=-2+12=10
a keresett egyenes egyenlete: x-3y=10
1