Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek kérlek a 999-essel?

Főoldal » Középiskola » Fizika
546
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
E = 100 N/C
q = 0,1 C

A töltésre nyíl-irányú erő hat, ekkora:
F = q·E = 10 N

Az erő munkája s úton F·s akkor, ha F az úttal azonos irányú. Egyébként az erőnek az út irányába eső komponense számít csak:
- Az AB szakaszon F merőleges s-re, itt 0 a munka
- BC szakaszon a teljes F·s adja a munkát, ez 10 N · 10 m = 100 J
- Az AC úton kéféleképpen is lehet számolni: Az utat az út irányú erő-komponenssel szorozva ugyanaz jön ugyanis ki, mint az erőt az erő irányú út-komponenssel szorozva. Ugyanis mindkettőben lesz egy cos α. (ahol α az erő és az út iránya, mint ahogy az ábrán is van).
Most egyszerűbb az út erő-irányú komponensét számolni, hisz az látszik az ábrán, hogy 10 m. Tehát az AC szakaszon is F·10 m a munka.
1