Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1683
Egy paralelogramma egyik csúcsából induló magasságvonala a szemközti oldalt egy 4 cm-es égy egy 10cm-es darabra bontja.A paralelogramma egyik szöge 135 fok .Mekkora lehet a területe
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
help, síkgeometria
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a paralelogramma tompaszögei 135°-osak, akkor a hegyesszögei 45°-osak, mégpedig azért, mert tetszőleges négyszög belső szögeinek összege 360°, és 135°+45°+135°+45°=360°. Ha behúzzuk az adott oldalakhoz tartozó egyik (belső) magasságot, akkor a paralelogrammából egy derékszögű háromszöget vágunk le, melynek mindkét hegyesszöge 45°-os, tehát egyenlő szárú a háromszög. Attól függően, hogy a 4 cm-es vagy a 10 cm-es rész lesz része a derékszögű háromszögnek, a magasság 4 cm-es és 10 cm-es lehet, tehát két esetet kapunk:

-az egyik esetben a terület 14*4=56 cm² lesz,
-a másik esetben 14*10=140 cm² lesz.
Módosítva: 9 éve
0