Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
810
Egy medencét egy csap 5 perc alatt tölt meg. A kifolyón 6 perc alatt ürül ki a tele medence. Hány perc alatt telik meg a medence, ha a kifolyót is nyitva felejtik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
5 perc -> 1 medence lesz tele
1 perc -> a medence 1/5-e lesz tele
x perc alatt-> a medence 1/5x része tele

6 perc -> 1 medence kiürül
1 perc -> a medence 1/6-od része ürül ki
x perc -> a medence 1/6x része ürül ki.

Az egész = 1 medence

Egyenlet a feltételek szerint:
1/5x - 1/6x = 1 / kn.
6/30x - 5/30x = 30/30 /*30
6x -5x = 30 / öv.
x = 30

Ellenőrzés:
30/5- 30/6 = 1
6 -5 = 1

Válasz: A medence 30 perc alatt telik meg.
Módosítva: 5 éve
0