Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2257
A vízmedencét az egyik csap 45 perc alatt, a másik 1 óra 30 perc alatt tölti meg. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha mind a két csapot egyszerre nyitjuk meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

1. csap
45 perc alatt telik meg 1 medence
1 perc alatt 1/45-öd medence
x perc alatt 1/45x medence

2.csap
1 óra 30 perc = 90 perc alatt telik meg 1 medence
1 perc alatt 1/90-ed medence telik meg
x perc alatt pedig 1/90x lesz tele

Mindkettő megy így összeadunk.
Az egész az az 1 medence.

1/45x + 1/90x = 1 /kn.
2/90x + 1/90x = 90/90 /*90
2x + x = 90 / öv.
3x = 90 /:3
x = 30

Ellenőrzés:
30/45 + 30/90 = 1
2/3 + 1/3 = 1
3/3 = 1
1 = 1

Válasz: A medence 30 perc (= fél óra) alatt telik meg.

0