Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1033
Egy árkot egy ember 4 óra alatt, a fia 6 óra alatt ásna ki egyedül. Hány óráig tart az árok elkészítése, ha együtt dolgoznak rajta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ember
4 óra alatt végezné el az egész munkát
1 óra alatt akkor a munka 1/4-ét
x óra alatt pedig a munka 1/4x részét

Fia
6 óra alatt végezné el az egész munkát
1 óra alatt akkor a munka 1/6-át
x óra alatt pedig a munka 1/6x részét

Az egész az az 1 munka.
Mindketten dolgoztak, így összeadunk.

1/4x + 1/6x = 1 /kn.
3/12x + 2/12x = 12/12 /*12
3x + 2x = 12 /öv.
5x = 12 /:5
x = 2,4

Ellenőrzés:
2,4 : 4 + 2,4 : 6 = 1
0,6 + 0,4 = 1
1 = 1

Válasz: Az árok ásását együttes erővel 2,4 óra alatt végzik el.
0