Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
548
Csatolták képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tegyük fel, hogy busszal x óra alatt ér be az iskolába, ekkor x*45 km utat tesz meg. A feladat szerint 6 km-t utazik az iskolához, tehát:

x*45=6, ennek megoldása x=6/45=2/15, tehát 2/15 óra=8 perc alatt ér a suliba busszal, viszont ehhez még hozzájön a 6 perc várakozási idő, tehát 6+8=14 perc alatt ér be az otthontól elindulástól számítva.

Ha biciklivel megy, akkor óránként 18 km-t tud megtenni, vagyis y óra alatt 18*y km-t. A suliig vezető út hossza 6 km, tehát:

18*y=6, ennek megoldása y=6/18=1/3, tehát 1/3 óra=20 perc alatt ér így be az iskolába.

Várakozási idővel együtt is busszal ér be előbb.

Ha 7:20-kor indul el otthonról, akkor biciklivel 7:40-re, busszal 7:34-re ér az iskolába.
1

Az a)-hoz a grafikon:

Az is leolvasható róla, hogy nagyjából a 10. perc környékén már busszal közelebb lesz a sulihoz, mint biciklivel. Hogy pontosan melyik időben, azt algebrailag kellene kiszámolni.

1