Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekban sűrgős segítségre lenne szükségem!

Főoldal » Középiskola » Matematika
691
Háziba kéne tudnom..
Feladat: Egy szabályos sokszögnek 54 átlója van. Mekkora a sokszög egy szöge? Van-e a sokszögnek szimmetriaközéppontja? A képen a 4-es feladatról van szó. Előre is köszönöm a segítséget! ❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Köszönöm előre is a segítséget!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szabályos sokszög átlóinak száma:
n*(n-3)/2
Ennek kell 54-nek lennie:
n*(n-3)/2=54
n*(n-3)=108
Ez egy másodfokú egyenlet, elvben megoldóképlettel ki lehet számolni.
De mivel n csak egész szám lehet, így sokkal gyorsabb kipróbálni pár számot.
N=10, 10*7 kicsi
N=15, 15*12 nagy
n=12 stimmel.
12 oldalú sokszög.
Belső szögek összege: (n-2)*180
Vagyis 1800 fok.
1 szög: 150 fok.
0