Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
2023
Segítséget kérnék!
1. Adja meg a valós számok halmazán értelmezett x→2(x-1)²+5 függvény minimumának helyét, értékét!
2. Adja meg a [0; 2π] zárt intervallumon értekmezett x→sin x függvény zérushelyeit?
3. Adja meg az x²+y²-6y+9=25 egyenletű kör középpontjának koordinátáit és szgarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
1.
Minimumpont x értékének kiszámítási képlete = -b/2a, tehát:
2(x2-x+1)+5=0
2x2-2x+7=0 -> b=-2, a=2, tehát -(-2)/2*2 => x=1/2
f(1/2)=2(x-1)2+5
y=2(-1/2)2+5
y=11/2

2. Zárt intervallum miatt a 0 és a 2π nem tartozik bele, tehát csak a π a jó megoldás.

3.
Teljes négyzetté alakítás:
(x-0)2+(y-3)2=25
O(u,v) , kör egyenlet: (x-u)2+(y-v)=r^2, tehát:
O(0,3), r=5
Módosítva: 5 éve
0