Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy gömb felszíne

Főoldal » Középiskola » Matematika
1124
Egy gömb felszíne egy másik gömb felszínének 6.25-szorosa.
Hányszorosa a nagyobb gömb sugara a kisebb gömb sugarához képest?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a kisebbik gömb sugara r, a nagyobbik gömb sugara R, ekkor a kisebbik gömb felszíne 4*r²*π, a nagyobbik gömb felszíne 4*R²*π. A feltétel szerint a nagyobbik gömb felszíne a kisebbik gömb felszínének 6,25-szorosa, ezért:

4*R²*π=6,25*(4*r²*π), vagyis

4*R²*π=25*r²*π, osztunk π-vel és 4-gyel:
R² = 6,25r², végül gyököt vonunk:
R=2,5r, tehát a nagyobbik gömb térfogata 2,5-szerese a kisebbik gömb térfogatának. Ebből az is kiderül, hogy mindegy, hogy a kisebbik gömb sugara mennyi, mert ha az adott, akkor a nagyobbik gömb sugara csak annak 2,5 szerese lehet, és csak ekkor lesz 6,25-szorosa a nagyobbik felszíne a kisebbének.
Módosítva: 9 éve
0

Rantnad jó megoldása mellé kiegészítés:

Minden gömb hasonló egymáshoz. Hasonló testek esetén ezeket az arányokat érdemes megjegyezni:
Ha a szakaszok aránya a/b, akkor a felületek aránya (a/b)², a térfogatok aránya pedig (a/b)³.

Most a felületek aránya 6,25/1, ez a szakaszok arányának a négyzete, ezért a sugarak aránya  6,25/1  = 2,5/1
0