Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Értelmezési tartomány, értékkészlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
A képen lévő feladatokból kellene a 3-as.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alapjáraton, ha nincs semmi megadva, akkor egy kifejezés értelmezési tartománya R, vagyis a valós számok halmaza. Bizonyos esetekben viszont lehetnek olyan műveletek a kifejezésen belül, melynek végeredményével nem tudunk tovább számolni, ilyen például tipikusan a törteknél a 0-val való osztás, ugyanis az nem megy. Ezt elkerülendő, meg kell néznünk, hogy milyen eset(ek)ben lesz a nevező értéke 0, vagyis:

|x|-2=0, ezt az egyenletet kell megoldanunk; hozzáadunk 2-t:
|x|=2, csak a -2-nek és a 2-nek ||-e a 2, tehát
vagy x=2
vagy x=-2, tehát ebben a két esetben lesz a nevező értéke 0, ami nekünk balszerencsés.

Tehát a függvény értelmezési tartománya: x∈(R\{-2;2}), amit úgy olvasunk ki, hogy "x eleme annak a halmaznak, amit úgy képzünk, hogy az R halmazból (vagyis a valós számok halmazából) kivesszük a {-2;2} halmaz elemeit (vagyis a (-2)-t és a 2-t)".
Módosítva: 9 éve
0