Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segiteni matematikában?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1195
Egy minta terjedelme,mediánja,számtani átlaga egyaránt 7,módusza pedig 4.Írjuk fel ezt az öt elemű mintát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A medián 7, tehát biztos, hogy az öt szám közül legalább az egyik 7 (a medián szerepel a mintában). A módusz 4, ezért legalább két 4-es szerepel a mintában (ha egyszer szerepel, akkor nem lehetne egyedül a leggyakoribb). Ez azt jelenti, hogy a minta így néz ki:
4 4 7 x y
Tudjuk, hogy az átlag 7, azaz
`(4+4+7+x+y)/5=7`
`15+x+y=35`
`x+y=20`
A medián 7, ami csak akkor lehetséges, ha `x` és `y` legalább 7. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb elem 4, ekkor viszont a legnagyobbnak 11-nek kell lennie, mivel a terjedelem pontosan 7. A másik szám így 9, mivel a kettő összegének 20-nak kell lennie.
Az öt számom tehát 4 4 7 9 11
Ha valamilyen fogalom nem világos, akkor írj, és megpróbálom elmagyarázni.
0