Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki matekban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1063
Számitsuk ki azoknak a négyjegyű számoknak az összegét,amelyek 11-gyel osztva 7-et adnak maradékul.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az a1 úgy jön ki, hogy az első négyjegyű szám, ami osztható 11-gyel, az az 1001. De mivel 7 a maradék, ezt hozzá kell adni. Így 1008-at kapunk.
A legnagyobb, 11-gyel osztható négyjegyű szám a 9999. Ehhez, ha hozzáadsz hetet (a maradékot), már ötjegyű számot kapsz, így az eggyel kisebb számot kell venned, a 9988-at és ehhez kell 7-et adnod, így jön ki a 9995, ami még négyjegyű.
Képlet: Sn = ((2*a1 + (n-1)*d)*n)/2. Behelyettesítés után mi lesz: Sn = ((2*1008 + 817*11)*818)/2 = ((2016+8987)*818)/2 = (11003 * 818)/2 = 9000454/2 = 4500227.
0