Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
843
Egy egyenes körhenger alapjának területe 100π cm²,térfogata 600π cm ³ .
Határozd meg a henger teljes felszínét és tengelymetszetének az átlóját!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ügye a henger térfogata r2π*m

egyértelmű, hogy a magassága 6 cm.
(100π*m=600π)


r2π=100π
r2*3,14=314 /:3,14
r2=100 /gyököt vonunk
r=10

Sugara 10 cm

Felszíne:
2r2π+2rπm
2*102π+2*10π*6
200π+120π

Felszíne: 320π
0

A henger térfogata alapterület*magasság, ha a magasságot M-mel jelöljük, akkor 100π*M lesz, emiatt:

100π*M=600π, erre M=6 adódik, vagyis a magasság 6 cm.

A kör területe r²*π, vagyis:

r²*π=100π, ennek megoldása r=10, tehát az alapkör sugara 10 cm hosszú.

Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a felszínt:

A=2*alapterület + 2*r*π*M = 2*100π + 2*10*π*6 =200π+120π=320π cm², igény szerint kerekíthető.

A tengelymetszete egy téglalap, melynek függőleges oldala a testmagasság, vagyis 6 cm, vízszintes oldala az alapkör átmérője, vagyis 20 cm. Az átlóval (d) együtt egy derékszögű háromszöget határoznak meg, amelyre felírható Pitagorasz tétele:

6² + 20² = d², ennek megoldása d= 436  cm, igény szerint ez is kerekíthető.
0