Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
730
Egy egyenes körhenger tengelymetszetének az átlója 10cm.Ez az átló az alap síkjával 60°os szöget alkot.
Határozzátok meg a henger teljes felszínét és térfogatát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha ezt a háromszöget a 60°-os szöggel szemközti befogóra tükrözzük, akkor egy olyan háromszöget kapunk, melynek minden szöge 60°-os, vagyis egy szabályos háromszöget, annak pedig az oldalai is egyenlőek. Emiatt a derékszögű háromszög másik befogója 10/2=5 cm lesz, az előbb említett befogó hosszát Pitagorasz tételéből tudjuk meghatározni:

5² + b² =10², ennek megoldása b= 75  cm.

A henger alapkörének átmérője 5 cm, így sugara 2,5 cm, magassága  75  cm. Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a felszínt és a térfogatot. Innen menni fog?
0